Špenát má tak trochu zvláštní postavení. Je ideální pro podzimní výsadbu po sklizni plodů léta. Nepotřebuje příliš živin, je mrazu odolný a protože potřebuje důslednou zálivku, samozavlažovací truhlíky jsou pro něj ideální. Nejlepší je pěstovat ho rovnou ze semínek. Špenát nejlépe roste při teplotě 10-24°C, ale klíčí už při 4°C. Sklízet ho jako baby špenát můžete již 40 dní po vyklíčení - takže zasejete-li ho po sklizni rajčat v září, mohou si vaše děti pochutnat na zdravé svačině z domácích zdrojů ještě koncem října.
Špenát je nejen skvělý čerstvý na doplnění vitaminů, ale jeho nadbytek můžete i zamrazit - sekaný, nebo jako protlak.
A jeden typ na konec - špenát je lepší sklízet vždy k večeru. Špenát stejně jako třeba ředkvičky hromadí přes noc dusičnany, které jsou pro člověka v nadbytečném množství nezdravé. V průběhu dne jsou však světlem odbourávány. Kromě toho je obsah vitamínů na konci dne nejvyšší.