Zpět do obchodu

Registrace

Jak na pěstování dýní

Dýně je symbolem podzimu a snad i díky ní, se na podzim těšíme o něco více. Milují je jak děti tak dospělí. Dá se z nich tvořit, vařit, péct i dekorovat - snad každý má na zahrádce nějaký koutek, kde by se daly pěstovat a byla by škoda na ně zapomenout. 

Jsou plné vitamínů  A,  B, C a mají i plno minerálních látek jako například železo, hořčík, vápník, sodík  a draslík. V semenech je obsažen zinek a jejich konzumace se doporučuje při léčbě chorob močového měchýře a močovodů. V asijské medicíně se dýně Hokkaido používá k léčbě slivky, sleziny a žaludku. Konzumace dýně podporuje správné trávení. 

 

Dýně mají rády teplé a slunné stanoviště s úrodnou půdou a dostatkem deště nebo pravidelnou zálivkou. Pozemek by měl být ideálně směřován k jihu. Dýně jsou vděčné za první trať a protože dobře reagují na organické hnojení hnojem nebo dobře rozloženým kompostem, často se pěstují právě jako pokryv kompostu, aby přes léto tolik nevysychal.  

Některé odrůdy jsou bujně rostoucí tažné rostliny, které se rozrůstají na několik metrů nebo je lze pěstovat na podpěrách. Existují také keřové druhy, které zůstávají poměrně kompaktní, i když stále zabírají alespoň metr čtvereční. Menší odrůdy lze případně pěstovat ve velkých květináčích. Vybírejte proto odrůdy, které odpovídají prostoru, který máte k dispozici.

 

Jakou odrůdu dýně vybrat?

Hokkaido - je ideální do kuchyně na pečení, vaření a grilování - nemusí se loupat (váží až 2kg), nejlepší varianta pro uskladnění

Goliáš - největší dýně (váží až 30 kg), výborná na kompoty a džemy, ale nevhodná ke skladování 

Žaludová - roste v keřích a nezabírá tolik místa, má oříškovou chuť a může se jíst i za syrova

Špagetová - dužinu můžete použít jako alternativu špaget, dýně se nemusí loupat

Máslová - má velké množství dužiny a málo semínek, při pěstování je náročná na teplo

Okrasné dýně - také se sice dají jíst, ale využijete hlavně jako dekorace do podzimních truhlíků :-)

 

Výsev do interiéru 

Semena dýní vysévejte od poloviny do konce dubna do 7,5 cm květináčů naplněných univerzálním kompostem. Plochá semínka vysévejte na bok, 1 cm hluboko. Do každého květináče vložte pouze jedno, abyste při pozdějším přesazování ven co nejméně narušili kořeny. Květináče udržujte při teplotě 18-21 °C  - můžete umístit na teplý, světlý okenní parapet a přikryjte průhledným sáčkem, aby se v nich udržela vlhkost. Po vyklíčení semen sáček odstraňte.

Na konci května - posledních mrazech můžete vysadit ven. Nejprve však rostliny otužujte, aby se aklimatizovaly na venkovní podmínky.

Výsev do venkovního prostředí 

Semena můžete vysévat ven koncem května. Místa pro výsev připravte podle výše uvedených pokynů, přičemž u keříčkových odrůd je rozestupy 90 cm a u tažných odrůd 1,5 m.

Půdu můžete také několik týdnů před výsevem zahřát zakrytím půdy plachtou.

Na každé připravené místo vysejeme dvě nebo tři semena do hloubky 3 cm. Přikryjte je plachtou nebo fólií a nechte je na místě dva týdny nebo déle po vyklíčení. Sazenice pravidelně zalévejte a chraňte před slimáky a plži, zejména ve vlhkém prostředí. Pokud vyklíčí více semen, odstraňte ta slabší, abyste ponechali pouze ta nejsilnější.

Velmi kompaktní keříčkové odrůdy můžete také vysadit do pěstebních vaků nebo květníků široké nejméně 45 cm na slunné místo.  Dbejte na to, aby bylo kolem nádoby dostatek prostoru, aby byla zajištěna dobrá cirkulace vzduchu a rostliny mohly rozložit své velké listy. Přelistnění může podpořit houbové choroby.

Pěstování

Dýně jsou velice odolné rostliny a pěstování není nikterak náročné. Stačí, když budeme občas odplevelovat a v případě velkého sucha pravidelně zalévat. Dýně mají bohatou kořenovou soustavu, která zasahuje hluboko do půdy, a většinou si potřebnou vláhu obstarají samy. Při zalévání dáváme pozor, abychom zbytečně nekropili listy na kterých by se mohly tvořit houbovité choroby.

Mulčování

Po výsadbě pokryjte půdu silným mulčem ze zahradního kompostu, pokud tedy nepěstujete přímo v kompostéru. Kolem stonku rostliny však ponechte mezeru, aby se do ní nedostala vlhkost, která by mohla vést k hnilobě.

 

Hnojení

Jakmile se začnou tvořit první plody, začněte každých 10 až 14 dní přihnojovat tekutým hnojivem s vysokým obsahem draslíku, jako je například hnojivo pro rajčata nebo plodovou zeleninu.

 

Péče o plody 

Rozvíjející se plody podepřete na dlaždici, cihly nebo kusu dřeva, aby se nedostaly do vlhké půdy, která by mohla způsobit hnilobu nebo přilákat slimáky a plže.

 

Pokud chcete vypěstovat velké plody, omezte jejich počet na dvě nebo tři na rostlinu, u obřích dýní ponechte pouze jednu a odstraňte všechny další květy nebo plody, které se začnou tvořit. Veškerá energie rostliny pak bude směřovat do bobtnání zbývajících plodů.

 

Pokud máte dostatek místa, můžete rostliny nechat rozprostřít po zemi, ale pokud potřebujete omezit jejich šíření, můžete stonky vyškolit do velkého kruhu a vložit krátké tyčky, které je udrží na místě. Můžete také jednoduše odříznout všechny stonky, které přesahují jejich hranice.

Sklizeň a skladování

Dýně sklízíme před prvními mrazíky. Zralou dýni poznáme tak, že slupka je tvrdá - odolá tlaku nehtu, vybarvená, matná a na stonku se tvoří praskliny. Dýni ponecháme stopku, což nám pomůže k delší trvanlivosti. Dýni necháme 10 dní dní na sluníčku dosušit. Pro skladování je nejlepší dýně Hokkaido, která vydrží až půl roku.  Ideální je uchování v chladu kolem 10° stupňů - výborné jsou bedýnky vystlané senem a umístěné v chladu. Plody by se při uskladnění neměly dotýkat.

Pravidelně je kontrolujte, zda nevykazují známky poškození nebo hniloby.

 

Velké dýně na uskladnění nejsou ideální, ale právě ty udělají největší radost dětem při podzimním tvoření :-)