Zpět do obchodu

Registrace

Impregnace dřeva

Jak impregnujeme naše záhony?

Přírodní a obnovitelné materiály jsou velmi oblíbené a do zahrad jednoznačně patří. Jedním z nejčastěji používaných je dřevo, které je levné, skvěle vypadá a pracovat s ním je pro mnohé radost. Způsobů, jak jeho životnost prodloužit, je vícero a liší se zejména pracností a cenou. A jelikož spoustu z vás zajímá, co pro trvanlivost dřeva našich záhonů děláme my, napsali jsme tento článek.

Trvanlivost dřeva se prodlužuje tím tak, že se omezí kontakt s trvalou vlhkostí. To lze buď mechanicky - v našem případě nopovou folií, kterou nabízíme jako jedno z volitelných příslušenství záhonu, nebo pak impregnováním.

Impregnovat lze třemi způsoby: natřením (lazurou, impreganční látkou, olejem....), máčením a nebo tlakovou impregnací. Nátěr je nejméně účinný, ale nejsnazší a nelevnější způsob - potřebujete jen lazuru a štětec. Máčení je výrazně účinnější - impregnační látka pronikne do dřeva rovnoměrně a důkladněji, než v případě nátěru. Běžný spotřebitel si ji však sotva provede sám, protože k tomu je potřeba impregnační vana na stovky litrů impregnace. Nejúčinější způsob impregnace je tlakem, který je však extrémně náročný na technické vybavení. Tlakový válec s příslušenstvím je otázka milionů a dovolit si ho mohou jen velké provozy. 

My jsme zvolili kompromis. Pokud se zákazník rozhodně pro variantu impregnovaných fošen, dostane dřevo máčené 24 hodin v impregnaci od renomovaného německého výrobce Remmers.

Celý postup trvá několik dní. Předem ohoblované fošny po Vaší objednávce připravíme na požadované rozměry a teprve poté ponoříme do impregnace. Tím se zajistí, aby se ochranná látka dostala i k nařezaným hranám. Jednotlivé fošny stráví ve speciální impregnační vaně minimálně 24 hodin - to je dostatečně dlouhá doba na to, aby impregnace pronikla důkladně do struktury dřeva. Při konfiguraci záhonů si impregnaci můžete zvolit jedním kliknutím

Impregnace jsou dostupné v několika barevných variantách včetně té bezbarvé. Je dobré vědět, že barva impregnace má pouze indikační funkci - říká, že dřevo přišlo do kontaktu s impregnační látkou. Z hlediska ochrany dřeva ale význam nemá.

My jsme zvolili barvu hnědou, a to proto, abychom odlišili impregnované dřevo od toho neošetřeného a zákazníky věděl, že jeho zakázce se dostalo zaplacené péče. Hnědá navíc vypadá přírodně a esteticky vychází lépe, než třeba zelená varianta.  

Zde vidíte fotky dřeva s hnědou impregnací a bez impregnace (pořízeno druhý den po vyjmutí z impregnační vany).

 

Někteří zákaznici se tohoto červeno-hnědého odstínu obávají, ale není se čeho bát :-) Hnědý odstín slouží především jako identifikace provedené impregnace a po nějakém čase na dřevu vystavenému povětrnostním vlivům téměř není vidět. Zároveň je nutné zdůraznit, že s postupným "vyblednutím" hnědého odstínu nezmizí ochrana dřeva proti vlhkosti a plísním.

Ukázka záhonu půl roku po impregnaci: 

 

Pokud si z jakéhokoli důvodu nezvolíte naší impregnaci máčením, máte na výběr další možnosti ochrany dřeva. Pokud třeba chcete záhon ladit s dalšími dřevěnými prvky kolem domu, můžete zakoupit HK lazuru 3v1. I to je velmi kvalitní alternativa.

Věříme, že takto ošetřené záhony vám vydrží dlouhá léta. Jejich životnost prodloužíte také použitím nopové fólie z vnitřní strany záhonu. A když záhon usadíte do štěrku, máte dílo dokonalé :-) 

A až fošny doslouží, můžete jimi zatopit v kamnech ... Hliníkové rohy vám vydrží navěky, takže obnova záhonu pak je jen otázkou pořízení nových fošen.