Zpět do obchodu

Registrace

Kompost - základ každé zahrady

Hlavně nic nepodcenit

Když se zkušených zahrádkářů zeptáte, co je na přírodní zahradě bez chemie nejdůležitější, odpoví jednoznačně. Kompost.

Pokud se budete ptát dál a zajímat se, co je na zahradě nejsložitější, dostanete opět jasnou odpověď. Kompost.

Založit a udržovat funkční kompost není tak snadné, jak se na první pohled může zdát. Bylo by hezké naházet na hromadu posekanou trávu, ohryzky z jablek, pár slupek z brambor a očekávat, že za nějaký ten pátek budeme mít dostatek zeminy pro celou zahradu.

Tak to ale bohužel nefunguje. Z takovéto hromady se většinou stane jen smradlavá kopice čehosi, ze které se zeminy dočkáte nejdříve za několik let. Mnoho začínajících pěstitelů tedy raději přejde k hnědým popelnicím a drahocenný materiál si nechávají vyvážet městskými službami. Jaká škoda!

Ale neházejte vidle do kouta. My vám poradíme, jak na fungující kompost, z kterého budete mít radost vy i obyvatelé vaší zahrady. 

Založení kompostu

Pokud máte možnost, vyberte spíše stinné místo. Dno kompostu nechte otevřené, aby velmi důležití kompostoví dělníci - žížaly, brouci a další méně viditelné i pouhým okem neviditelné mikroorganismy - měli snažší přístup do organické hmoty a mohli ji přeměňovat na vyživenou zeminu. Dnem kompostu ale mohou proniknout naopak i nevítaní hraboši, kteří už tak prospěšní nejsou. Pokud s nimi na zahradě máte problém, doporučujeme dát na dno kompostu například husté králičí pletivo. 

Dále je potřeba zvolit si způsob, jak prostor kompostu vymezit. Na trhu existuje spousta řešení - od plastových kompostérů, dřevěných systémů až po svépomocí udělané konstrukce například ze starého pletiva nebo palet. Důležité je, aby kompostovaná hmota měla přístup vzduchu nejen shora, ale i ze stran. Není tedy vhodné ho ohraničovat neprodyšnou stěnou například z OSB desek nebo betonových panelů či tvárnic.

Ideální je vybudovat kompost konstrukčně tak, aby byla alespoň jedna stěna kompostu vyjímatelná a zároveň se kompost pod tíhou materiálu nerozpadl. Dokonalým řešením jsou více komorové kompostéry - dvou až tří komorový kompostér vám umožní velmi pohodlné přehazovaní, dá se i snadno rozebrat a tím se usnadní přístup při odebírání zkompostované hmoty.

 

Vrstvení kompostu: pozor na příliš silné vrstvy jednoho materiálu

Na dno kompostu patří co nejprodyšnější materiál, aby kompost nezahníval a bakterie měly přístup vzduchu. Ideální jsou větvičky, štěpka, sláma a větší stonky květin. Proto je ho dobré zakládat na podzim nebo v předjaří, kdy k tomu můžete použít materiál ze zazimovávaných záhonů nebo koncem zimy ostříhaných stromků. Pak tam již můžete přidávat cokoliv organického tak, jak vám to bude zahrádka nabízet.

Vrstvení odpadu na kompost má ale svá pravidla. Obecně platí, že je dobré směs odpadu promíchat a nevršit tam silné homogenní vrstvy, jako například vysokou vrstvu trávy z posekané zahrady nebo najednou všechno spadané listí. Klademe důraz na střídání suchého a vlhkého, vzdušného a hutného, zeleného a hnědého materiálu.

Vrstvy nepěchujte. Opět je za tím potřeba přístupu vzduchu pro aerobní procesy, které se bez něj neobejdou. Nepřehánějte to s listím z ořešáku. Dlouho se rozkládá a vůbec nevoní. Pokud se ho rozhodnete použít, tak jedině hodně "ředit" dalším organickým materiálem.

Nezapomeňte, že kompost je třeba jednou za čas přeházet. Také je dobré ho prosýpat hašeným vápnem a hlavně – ZALÉVAT! Správně založený kompost "topí", tedy zahřívá se. To je známka, že kompostovací procesy jsou nastartovány a vše směřuje k krásnému úrodnému kompostu.


 

Co do kompostu patří:

zbytky zeleniny a ovoce, čajové sáčky a vyluhovaný sypaný čaj, kávová sedlina, vaječné skořápky (ideálně podrtit), čerstvě posečená tráva a spadané listí, seno, sláma, odkvetlé květiny nenapadené chorobami nebo škůdci, drobné větve, štěpka, piliny, hobliny, kůra, popel ze dřeva

Co do kompostu nepatří:

plevele a rostliny napadené škůdci a chorobami, natě z brambor, pecky z ovoce, citrusové slupky z ovoce, maso, kosti, tuky, kameny, stavební suť, plasty, porcelán, kovy a další nerozložitelné materiály, chemikálie, léky, barvy a trus psů a koček, popel z uhlí a cigaret

Taková odměna stojí za to, co myslíte? :-)