Zpět do obchodu

Registrace

Jahody a kaskáda patří k sobě

Jahody patří mezi nejoblíbenější české ovoce. Dají se pěstovat téměř kdekoliv, ale těch nejlepších výsledků dosáhnete právě v kaskádovém záhonu.

Kaskáda je pro pěstování jahod zkrátka ideální. 

Zde uvádíme několik výhod:

  • Vyvýšená kaskáda se na jaře rychleji prohřeje, což umožňuje dřívější sklizeň.
  • Výška usnadňuje výsadbu, ošetřování i zalévání.
  • Půdu si můžete vybrat sami, takže znáte její složení.
  • Jahody pověste přes boky kaskády - budou čisté a chráněné před škůdci i chorobami.
  • Nové sazeničky snadno odeberete a jahody se nebudou nekontrolovatelně šířit.
  • Na dno kaskády můžete dát králičí pletivo, takže ani drobní hlodavci se tak k jahodám nedostanou.

Věděli jste, že na našem trhu existuje až 50 druhů jahod?

Základní rozdělení je na rané, polorané, pozdní a stáleplodící jahody. Plody raných jahodníků jsou zralé zhruba od konce května do začátku června, zatímco polorané od začátku června a pozdní od konce června. Ty plodí jen jednou za rok. Stále plodící rodí stále - od května až do prvních mrazů. 

Nejlepší jahody na výrobu marmelády

Pokud z jahod chcete vyrábět marmeládu, pěstujte červnové odrůdy, jako je například Strawberry favourite, protože v červnu/červenci rodí velké množství ovoce, což je pro výrobu marmelády ideální.

Nejlepší jahody na svačinu

Pokud dáváte přednost několika plodům každý den k snídani nebo svačině, pěstujte odrůdy, které jsou stále plodící jako je třeba odrůda Delizz.  Sklízeň je od konce května do prvních mrazíků.

Jahoda a zároveň okrasná květina - 2v1

Pokud chcete pěstovat ovoce a zároveň chcete, aby vaše rostliny dobře vypadaly, pěstujte červeně nebo růžově kvetoucí odrůdy -Just add cream nebo Toscana. Existují i takové, které mají dvojité květy jako jahodník Summer Breeze Rose.

Bílé jahody

Chcete-li na svou zahradu něco originálního a jiného, můžete pěstovat bílé jahody Pineberry - jsou slaďoučké a chutnají po ananasu.

Alpské odrůdy jahod

Pro plody s příchutí lesních jahod můžete pěstovat alpské jahody Fragaria vesca s podlouhlými plody, které jsou stále plodící. Jahody mají sladkou, aromatickou chuť s vysokým výnosem. 

Jahody, které chutnají jako maliny?

Existuje dokonce jahoda, která překvapí vaše chuťové buňky - Framberry vypadá jako jahoda, ale chutná jako malina!

 

Pěstování jahod 

Ideální podmínky pro pěstování jahod vytvoří kvalitní víceúčelový kompost bez rašeliny. Pokud jahody plánujete zasadit do stávající půdy/kompostu, stačí přidat několik hrstí hnojiva bez chemických látek, které půdě dodá živiny a podpoří jahodníky. Jahodníky by se měly vysazovat brzy na jaře. Sazenice lze zakoupit v zahradnictvích a dokonce i v supermarketech, obvykle v baleních po čtyřech nebo šesti rostlinách, ale můžete si je objednat i online.

Jahodníky sázejte tak, aby místo, kde se kořeny mění ve výhony (tzv. "srdéčko"), bylo přesně na úrovni půdy. Tím zajistíte nejlepší růst rostliny. Pokud přemýšlíte, jak daleko od sebe jahody sázet, nechte mezi rostlinami v řadě asi 20-30 cm. Půdu udržujte vlhkou, ale ne mokrou, zalévejte vždy půdu, nikoli rostliny (zabráníte tím šíření plísně).

Jakmile se objeví plody, můžete mezi rostliny rozprostřít trochu slámy, abyste je udrželi mimo půdu, ale není to nezbytné. Pokud jsou dostatečně blízko, umístěte je nad nebo na okraj vyvýšeného záhonu, kde budou mít nejvíce slunce, udržíte je čisté a urychlíte proces zrání.

Mulčování, hnojení a ochrana jahod před škůdci

Jahody můžete během vegetace pohnojit, ale pokud chcete mít bohatou úrodu, použijte kvalitní dusíkaté a draselné hnojivo, které dodá všechny živiny potřebné k podpoře kvetení a plodů.

Abyste zabránili přístupu škůdců na vyvýšený záhon s jahodami, můžete použít ochranné sítě, které zajistí, že ptáci nebudou moci plody vyzobávat, a odradí slimáky a hlemýždě. Jedním z hlavních škůdců jahodníku je sviluška révová, tato drobná havěť požírá listy jahodníku a její larvy, které začínají žít v půdě, požírají kořeny. Škůdce lze z rostlin sebrat a odstranit - nejlépe večer, kdy jsou nejaktivnější.

Dlouhodobá péče o rostliny jahodníku

Po sklizni rostliny vytvoří dlouhé výhonky s mladými rostlinami, tzv. šlahouny. První mladé rostliny na dvou až třech výhoncích na mateřské rostlině nechte a zbytek výhonku odřízněte. Jakmile zakoření v půdě, lze je od mateřské rostliny oddělit a přesadit jinam nebo zasadit do květináče a rozdat. Mateřskou rostlinu je nejlépe vyměnit každých 3-5 let, takže každoročním přesazením několika šlahounů získáte dobrou průběžnou zásobu čerstvých rostlin, a to zdarma.